Inspiratie

De TOT nieuwsbrief van 6 april 2016

Big Data begint small, ras zit niet in je bloed, kijk medische reality TV en #cutthecrap. De eerste TOT nieuwsbrief van Appril – en dat is geen tikfout. 

Lees …

Big data – small approach

Met big data aan de slag? Begin dan vooral small. En trap niet in de valkuilen. Goed lijstje, me uit het hart gegrepen. Geen grote blabla maar het geheim van de details.

Online – Digitaal snellezen met een app

Snellezen is een fijne vaardigheid voor een lettervreter als ik. Dit artikel gaat over een nieuwe tool om nog sneller online te kunnen lezen. Nog in testfase, maar in het filmpje zie je hoe het werkt. Duizelingwekkend …

Marketing – Voor Facebook is ras iets heel anders dan huidskleur

Facebook visie op ras uitgelegd. Het gaat niet om je kleurtje maar om je smaak (en om wat adverteerders daarmee kunnen). Hou je van rapmuziek, like je BET, en heb je artikelen gedeeld die gerelateerd zijn aan de #BlackLivesMatter-beweging? Dan heb je een grote kans om de African-American versie van een filmtrailer voorgeschoteld te krijgen.

Theater – Wembley Theatre is Soldaat van Oranje in het groot

Mooie plaatjes van Wembley Theatre, de grote versie van Soldaat van Oranje, met het publiek op een draaiende tribune ingesloten door het decor. Nederlands exportproduct, momenteel in aanbouw. In 2017 zou het klaar moeten zijn.

Animatie – These memories won’t last

Fantastische interactieve animatie van Stuart Campbell: het verhaal van zijn dementerende grootvader. Al scrollend door het verhaal zie je de details vervagen en door elkaar lopen, net als de herinneringen van zijn grootvader. Prachtig en aangrijpend.

Virtual Reality – Holoportatie, Microsofts eigen Scotty

Microsoft’s Holoportatie brengt ‘beam me up Scotty’ best dichtbij. Dit is de projectsite. Klik ook vooral door naar de site van het team dat eraan werkt. In tekst en filmpjes krijg je een goed beeld van hoe het werkt.

Social media – Verdwaald in de schoonheid van Tokio

Je zou het bijna vergeten, maar volgers op Instagram krijg je vooral door steengoeie foto’s. Zoals Liam Wong, die zijn aantal volgers zag exploderen na een nachtelijke fotowandeling door Tokio: “I wish I could say I have extensive techniques or that there is a deeper meaning or that I waited hours for the perfect shot, but I just walked around at night taking pictures of the city. Capturing what was in front of me and sharing it with my followers.”

Drones – Vliegende pantograaf

Mooie toepassing van drones: maak een tekening en zie ’m tegelijkertijd als muurschildering verschijnen. Letterlijk, of in een bewerkte versie. Ik zie leuke toepassingen in decors!

Fotografie – Paris toen en nu samen in 1 beeld

De Franse art director en blogger Julien Knez verenigt het oude en het nieuwe Parijs in één foto. Helemaal analoog.

Internet – Websites kunnen nu eindigen op .tickets

Behalve op .nl, .net en .com kun je nu je domeinnaam ook laten eindigen op .tickets. Dit nieuwe Top Level Domain (TLD) wordt beheerd door een organisatie die er alles aan doet om te zorgen dat een domeinnaam bij de juiste eigenaar belandt. Dus toen een dubieuze tickethandelaar lionking.tickets wilde kopen werd Disney meteen ingeseind. Vast onderdeel van de procedure is dat de aanvraag 30 dagen online te zien is en kan worden aangevochten door iedereen die daarvoor een reden meent te hebben. Je kunt live meekijken.

14 april, online – Eerste ‘virtual reality’ kankeroperatie ter wereld wordt live uitgezonden

“A British cancer patient is set to have his operation live-streamed at a London hospital using virtual reality technology in a world first. Viewers will be able to watch the ground-breaking surgery next month using a smartphone and virtual reality headset, to make them feel as if they are in the operating theatre. Using several specialist cameras placed above the operating table the surgery will be broadcast live from the Royal London Hospital in Whitechapel, east London, on April 14 from 1pm and will last between two and three hours.” Hou rekening met 1 uur tijdsverschil: voor ons 14:00. Voor meer info volg je op Twitter hashtag #VRinOR.

Kaartverkoop – Ticketmaster zet de digitale deur open voor andere kaartverkopers

Ticketmaster lanceert het eerste deel van een publieke API, met nieuwe kaartverkoopmogelijkheden voor externe partijen. Niet heel makkelijk maar wel interessant voor de nerds.

Big Data – Facebook gebruikt big data om blinden foto’s te helpen ‘zien’

Facebook gaat blinden en slechtzienden helpen door foto’s automatisch van beschrijvende teksten te voorzien. De software scant het beeld, vergelijkt het met soortgelijke foto’s in de enorme interne database en maakt een inschatting over wat er op de foto staat. Een deel van de uitdaging is erachter te komen wat het belangrijkste is in een beeld: de mensen, de achtergrond of de actie. ‘Denkt’ de software dat dat voor meer dan 80% is gelukt, dan wordt er automatische zin getoond. 

Bezoek …

8 april, Amsterdam – Voorbij de bitcoin – Freelance Fridays

De blockchain technologie, waarvan onder andere de bitcoin gebruikmaakt, kan ook voor andere zaken dan cryptovaluta worden toegepast. Henk van Cann wijdt je in in de geheimen tijdens netwerkavond Freelance Friday.

13 april, Utrecht – SMC030 #cutthecrap: Appril

‘SMC030 MEETS MOBILE CAFE MEETS APPRIL FESTIVAL’ Internet of Things: Frank Meeuwsen, Ben Zartoc. Tijdens de netwerkavond van de Social Media Club 030. Kost een tientje. De rest van Appril, 11 t/m 15 april is trouwens ook niet te versmaden.

19-22 april, Amsterdam – Design & The City

“Design & The City explores citizen-centered design approaches for the smart city.” Over de rol van design(ers) in leefbare, duurzame en sociale steden.

20 en 21 april, Amsterdam – UPRISE Startup Festival

Geen conferentiefabriek met duizenden bezoekers die luisteren naar voortkabbelende paneldiscussies, maar een interactieve ervaring met dynamische pitch battles en levendige discussies. Dat belooft oprichter Paul O’Connell van Uprise Festival, vooral bedoeld om jonge, groeiende bedrijven te koppelen aan mensen, kapitaal en aan andere bedrijven. Plaatjes zien er in elk geval goed uit ;-)

11 april t/m 26 juni, Amsterdam – FabCity

FabCity is “een tijdelijke, gratis toegankelijke campus op de Kop van Java-eiland in het oostelijk havengebied van Amsterdam. FabCity bestaat uit zo’n vijftig innovatieve paviljoens, installaties en prototypes. Meer dan vierhonderd jonge studenten, professionals, kunstenaars en creatieven ontwikkelen de plek tot een duurzaam stedelijk gebied, waar ze werken, creëren, onderzoeken en hun oplossingen voor stedelijke vraagstukken presenteren. De deelnemers komen van verschillende onderwijsachtergronden, zoals kunstacademies, (technische) universiteiten en het beroepsonderwijs.”

Geniet …

Vanaf 9 april, Amsterdam – Modern Contemporary (Moco) Museum Amsterdam

Moco, nieuw commercieel museum aan het Museumplein, opent met Banksy en Warhol. Bam!

13 t/m 23 april, tournee – Ana Morales met ReciclARTE

“In ReciclARTE – de titel is een samenstelling van ‘Recycling’ en ‘Arte’ – danst Ana Morales met moderne danser Sergio González een vierluik waar de flamencotraditie gerecycled wordt. Tegelijkertijd zet ze aan tot een subtiele reflectie over de wegwerpmaatschappij: materialen als jutte, hout, metaal, papier, katoen vinden een nieuwe bestemming in flamencojurken, die speciaal voor haar werden ontworpen door studenten van de kunstacademie van Sevilla.” De foto’s zijn alvast prachtig!

Schrijf je in voor de TOT nieuwsbrief!