Inspiratie

De TOT nieuwsbrief van 30 maart 2016

Digitaal erfgoed, online papier, vallende ladders, kurkentrekkervormig licht en Bruegel in virtual reality. Daar kom je de week wel mee door. 

Lees …

Kaartverkoop – Waarom je niet voor een systeem kiest

Altijd leuk om te horen waarom iemand een bepaald kaartverkoopsysteem kiest, maar mijn Engelse collega’s deden onderzoek naar de vraag waarom andere systemen worden afgewezen. Interessante inzichten in de argumenten die tot een keuze leiden. Al dan niet terecht.

3D visualisatie – Digitale hulp voor Syrisch erfgoed

Iconem – Frans 3D bureau van architecten, ingenieurs en grafisch ontwerpers – lanceerde vorige week Revival, site waar bedreigd Syrisch cultureel erfgoed digitaal wordt geconserveerd. Hun team trainde lokale archeologen. Die maken nu, uit de hand of met drones, foto’s en bewerken die tot 3D modellen. De eerste resultaten zie je op de website: foto’s 3D beelden en filmpjes.

Geluid – Directional speaker delivers personal sound, sans-headphones

Interessant idee voor gericht geluid, alleen voor één persoon, zonder koptelefoon, en zonder dat de omgeving er last van heeft. En het ziet er nog mooi uit ook.

Marketing – Jelle Agema, marketeer bij voordekunst, over zijn visie op marketing

Jelle Agema is marketeer bij crowdfunding-platform voordekunst. In dit interview vertelt hij over zijn visie op marketing in de cultuursector. En over wat bij voordekunst anders is dan in zijn vorige banen bij festivals.

Datavisualisatie – Autokleuren in de loop van 15 jaar

Een groene auto kan in de VS écht niet meer. Maar het opvallendste is het nagenoeg verdwijnen van ‘overige kleuren’. Leuke interactieve weergave van een fenomeen waar van alles achter kan zitten. Waarom ineens zoveel zwart, wit en grijs?

Website – PrintedBySomerset

Website voor drukwerk. Grappige oldskool vormgeving die je gewoon even gezien en gevoeld moet hebben. Mooi voorbeeld van hoe je een offline product online tastbaar maakt.

Datavisualisatie – Zijn beroepen erfelijk?

Ja, Facebook handelt in je gegevens. Maar doet er ook mooie dingen mee. Zoals deze studie naar de ‘erfelijkheid’ van beroepskeuze. Als de vader boer is, wat wordt dan het beroep van de zoon? Is de moeder manager, hoeveel procent van de dochters wordt dat dan ook? Je ziet duidelijk dat in sommige beroepen het verband sterker is dan in andere. In de Facebook populatie, dat dan weer wel. Mooi gedaan!

Simulatie – Collapse – het einde van de samenleving

Ok, het is een beetje spooky maar wel mooi gemaakt en op basis van echte gegevens: stel dat jij als eerste op de wereld het pokkenvirus krijgt, hoe snel verspreidt het zich dan, en waardoor wordt de verspreiding beïnvloed? Speel met je eigen leven :-(

Twisting puts the brakes on light in a vacuum

Onderzoekers aan de Universiteit van Ottawa kregen het voor elkaar om gedraaid licht (ja, in de vorm van een kurkentrekker) langzamer beweegt dan de lichtsnelheid zoals Einstein die vaststelde. Leuk, denk je nu, maar wat hebben we daaraan? Best veel, want dit opent de deur naar het uiteindelijk veel sneller transporteren van veel grotere hoeveelheden gegevens via kabels dan momenteel mogelijk is. Fijn artikel voor wie precies wil weten hoe het werkt, zeker als je doorklikt naar de site van de universiteit.

Bezoek …

30 maart – SMC030 #cutthecrap: Digitaal Nonverbaal

Je kunt vanavond nog aanschuiven bij ‘Digitaal Nonverbaal’. Of zet de radioa aan, ze zitten live in BNR Gangmakers. Inloop vanaf 1800 uur, uitzending van 19:00 – 19:30, 2 sprekers vanaf 20:00. Gratis deze keer.

Geniet …

6 t/m 24 april, tournee – Jamie Adkins met Circus Incognitus

Jamie Adkins is clown, jongleur, goochelaar en vaudeville-artiest. Vallende ladders, rondvliegend fruit, pingpongballen en het slappe koord. 17 voorstellingen in Nederland en België.

7 t/m 14 april, tournee – Sébastien Ramirez met Monchichi

Een Fransman in Duitsland met Catalaanse en Spaanse roots, en een Duits-Koreaanse vrouw, geboren in Duitsland, die zich zeer verbonden voelt met de cultuur van haar ouders, ook al heeft ze die vooral van horen zeggen. Een witte vloer, een horizon, een boom met lichtjes. Gaat dat zien: we doen 7 voorstellingen in Nederland en België.

T/m juni, Utrecht – Hacking Habitat

Ben je al bij Hacking Habitat geweest? Grotendeels interactief werk van 80 internationale kunstenaars over de invloed van technologie op ons leven. Veel geëngageerd werk in de cellen van de oude gevangenis aan het Wolvenplein. Aanrader! Neem wel de tijd want er is veel videowerk bij dat je niet in 1 minuut hebt gezien. 

3D visualisatie – Bruegel, Unseen Masterpieces

360º video van Bruegels “De val der opstandige engelen”. Gemaakt voor VR brillen, maar ook op je laptop al duizelingwekkend.

Schrijf je in voor de TOT nieuwsbrief!