Inspiratie

De TOT nieuwsbrief van 4 mei 2016

Kijk naar kunst om beter te worden in je werk, luister naar de muziek in je bloed, sluit je op in een Amerikaanse isoleercel, dwaal door de opera van Sidney, bezin je op gokken en strategie of geef je over aan liefde, passie en ontbering en je overleeft de meivakantie. 

Lees …

Musea – Kunst leert politiemensen kijken

Amy E. Herman, auteur van het boek “Visual Intelligence,” gebruikt kunst om politieagenten en geneeskundestudenten scherper te leren observeren. Ze neemt hen mee naar musea en laat hen schilderijen beschrijven. Omdat het geheim in de details zit. In Nederland wordt een dergelijk programma getest voor artsen in opleiding.

Virtual Reality – Wearable maakt muziek van wat er gebeurt in je lichaam

Humans have developed numerous methods of creating music. The latest instrument adds a bit of a personal twist by using one’s blood, guts, and muscles in lieu of strings, reeds, or valves.

Winners of the Ticketing Technology Awards 2016

Op het Ticketing Technology Forum in Dublin afgelopen week werd een serie internationale prijzen uitgereikt. Met ook een Nederlandse winnaar: kaartjes.nl kreeg de MOVE TO MOBILE AWARD voor hun “elegant solution to ticket discovering and purchase, which offers locals and visitors alike a huge range of events, venues and visitor attractions – all directly from a well-designed mobile portal”.

Internet of Things – An inside look at how John Lewis is preparing customers for the internet of things revolution

Als je binnenkort in Londen bent, loop dan The Drum aan Oxford Street binnen voor het huis van de toekomst waar alles online is. Of bekijk het filmpje.

The Design Issue 2016

24 kunstenaars, ontwerpers en ondernemers beschrijven hoe je een stoel bouwt in 3 minuten, het wonder van gekko-pootjes en nog veel meer. Mooie mix van prikkelende inhoud en gewaagd design.

Virtual Reality – 6×9: A virtual experience of solitary confinement

Hoe is het om dagen-, weken-, maanden- of zelfs jarenlang 23 uur per dag doorbrengen in een cel van 2×3 (meter)? 6×9 (feet) is The Guardian’s eerste virtual reality project, sluit je op in een Amerikaanse isoleercel, en vertelt het verhaal van de psychologische schade die zo’n isolement kan veroorzaken. Beklemmend.

Social media – Kinderen doen niet mee aan (openbare) sociale media

Jongeren haken af op Twitter en Facebook, begeven zich niet meer in de openbare wereld van sociale media. Interessante analyse van de betekenis van die beweging voor sociale media in het algemeen.

Theaterwebsite – Show ScoreWWW.SHOW-SCORE.COMMooie zoekmachine voor theatervoorstellingen in New York. Volg je favoriete acteurs, gezelschappen, ciritici en regisseurs, en je krijgt aanbevelingen op maat. Goed gedaan, en in korte tijd heel succesvol geworden.
Ondernemerschap – VPT » Afschaffing VAR

De VAR bestaat niet meer. Wat nu? De VPT (Vereniging voor Podiumtechnologie) organiseerde samen met een aantal andere brancheorganisaties uit de cultuur en evenementen een informatiemiddag met vertegenwoordigers van de Belastingdienst, FNV, juristen en andere deskundigen. Voor mij is het sindsdien helder. Lees hier het verslag en download handige documenten.

Kunst – A Throw of the Dice: On The Risks and Rewards of Art

Boeiend verhaal over gokken, strategische keuzes en het maken van kunst. Waarom maken mensen kunst, en waarom maken mensen juist díe kunst? “Making art can never be purely self-interested because, like voting Republican when you live at the poverty line, doing so cuts against a portion of your own self-interests. As such, art-making, however prudent or imprudent for the individual artist, fulfills an invaluable social role for our species as a whole: it provides a good way to make bad bets, to take big chances in contained and manageable ways.”

Musea, arbo en politiek – Protesters Shame Guggenheim and Its Trustees with Light Projections

We hadden het er al 2 weken geleden over: Guggenheim brak de onderhandelingen over arbeidsomstandigheden bij hun bouwproject in Abu Dhabi af. Dat is het bedrijf niet in dank afgenomen. Multimediaprotest was hun deel. Boodschap: ga terug naar de onderhandelingstafel, want hier worden de slaven niet beter van.

Bezoek …

Online – Sydney Opera House 360° Experience

Google maakte deze prachtige 360° rondleiding door het operagebouw van Sidney. Loop mee met sopraan Nicole Car en hoofd artistieke planning Benjamin Schwartz, en zie en hoor het orkest spelen.

13 mei, Amsterdam – Lancering Transparant Nederland

In de Democracy Dome op de Fabcity Campus vindt op vrijdagmiddag 13 mei de lancering van Transparant Nederland plaats, “een dataplatform waaruit de relaties en verbindingen tussen politici en mensen en organisaties in het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, overheid, universiteiten en denktanks gedestilleerd worden”.

Geniet …

4 en 5 mei, Amsterdam – Dance Iranian Style

Dance Iranian Style, een film van Farshad Aria, over het (echte) leven van Roya, een jonge Iraanse vluchtelinge wiens asielaanvraag in Nederland is afgewezen, waarna ze op straat belandt. Première vanavond in EYE in aanwezigheid van de makers. Morgenmiddag aldaar ook nog te zien.

6 en 7 mei, Amsterdam – Primera carta de San Pablo a los Corintios. Cantata BWV 4, Christ lag in Todesbanden. Oh, Charles!

Heftige dame komt voor de 2e keer naar Amsterdam. “Liddell legt ziel en zaligheid bloot op het podium, in heftige (en soms bloederige) rituelen en taferelen. In haar furieuze biecht klinken fragmenten van Emily Dickinson en Ingmar Bergman. We zien de naakte Christus, de Venus van Urbino, maar ook Charles Manson in een vlechtwerk van historische citaten over religieuze en wereldse liefde, passie en ontbering.” Wie durft?

T/m 27 mei, tournee – Attrape-moi van Flip Fabrique

Ze zijn er nog deze maand. Ik hoor van collega’s dat ze geweldig zijn, en ga zelf zaterdag in Den Haag kijken: 6 acrobaten met een huisje, een trampolinemuur, klapstoeltjes en veel gooi- en smijtwerk. We weten inmiddels uit ervaring: als er eentje z’n kop stoot spelen ze gewoon door …

Schrijf je in voor de TOT nieuwsbrief!