Inspiratie

De TOT nieuwsbrief van 11 mei 2016

Marketing voor een bij voorbaat omstreden muziektempel, datavisualisatie voor een betere wereld, corruptie op West End, een ruimtereis op de rug van een raket en een festival zonder internet. Lees je bij, leef je uit. De TOT nieuwsbrief van 11 mei 2013.

Lees …

Kunst online – EUR 1.6 million donation will make the National Gallery’s art available to everyone: Statens Museum for Kunst

SMK (Statens Museum for Kunst), de National Gallery of Denmark, gaat de collectie online beschikbaar stellen, met musea als het Rijksmuseum als voorbeeld. Met 1.6 miljoen euro subsidie gaan ze van start; in 2020 moet het klaar zijn.

Theater met drones – Sky Magic Live at Mt. Fuji

Prachtig filmpje: zo’n 20 drones in symmetrische formaties, met 16.500 MIDI-gecontroleerde LEDs, begeleid door shamisen, traditioneel Japans snaarinstrument. Ok, zo’n mooie achtergrond als de Japanse vulkaan Mt. Fuji hebben we hier niet, maar verder mag dit soort openluchtvoorstellingen graag doorkomen.

Marketing – De inspirerende openingscampagne van TivoliVredenburg

TivoliVredenburg, één van de grootste muziekcentra in Nederland, opende in 2014 na een roerige bouwperiode. Hoe heeft de openingscampagne de Utrechtse muziektempel op de kaart gezet? Bescheidenheid was het sleutelwoord.

Datavisualisatie – DataAtlas van OneWorld.nl

Onderdeel van OneWorld, platform over mondiaal denken en groen doen, maakt en onderhoudt deze indrukwekkende Data Atlas. “Een goed argument is gebaseerd op feiten. OneWorld Data toetst, onderzoekt en plaatst in perspectief. En presenteert het resultaat in mooie kaarten en grafieken.” Mooie staaltjes datavisualisatie over mondiale ontwikkelingen.

The Met Opera Is Struggling. How Can It Fill Those Empty Seats? – The New York Times

De Metropolitan Opera House in New York heeft moeite de stoelen gevuld te krijgen. In de New York Times verscheen dit artikel met tips om het helemaal anders te doen. Ook in Nederland bruikbaar.

Theaterstages – We Work Hard For No Money

“Ik had een baan nodig om me een stage te kunnen veroorloven”, “stages moeten de stagiair meer opleveren dan het bedrijf” en nog veel meer bevindingen uit een onderzoek naar stages in de theaterwereld.

Pricing – Jamie Lloyd condemns ‘corrupt’ West End

Nadat er vorige week stof opwaaide rondom publiek dat z’n geld terug vraagt als in plaats van de aangekondigde ster de understudy op het toneel staat, is er nu een regisseur een campagne begonnen tegen, wat hij noemt, het corrupte West End dat veel te hoge prijzen vraagt en daardoor zijn stukken aan de verkeerde mensen laat zien.

Statistiek – Waarom samenhang geen oorzaak en gevolg betekent

Als je nog dacht dat twee trends die statistisch gelijk-op gaan verband houden met elkaar en dat toeval niet bestaat moet je deze voorbeelden eens bekijken.

Subsidies – Steven Hadley: Why should the Arts Council fund ballet and not hip hop?

Kruidig artikel over de verdeling van subsidies: naar ballet, naar hiphop of …? “Het uitgangspunt van publieksontwikkeling, of toegankelijkheid, of community outreach, of hoe je het ook wilt noemen, is betuttelend en corrupt. Het is gebaseerd op de veronderstelling dat het publiek ongelijk heeft; dat als we maar genoeg loterijgeld naar genoeg orkesten gooien om genoeg musici op genoeg stedelijke basisscholen laten spelen om genoeg zwarte kinderen te bereiken of, erger nog, genoeg zwarte kinderen klassieke componisten te laten kopiëren en dat dan creativiteit te noemen – al was het maar om de koppige weigering van jongeren om naar concertzalen te komen te overwinnen – dat we hen daarmee zouden redden van een leven in culturele armoede en onze salarissen rechtvaardigen.“

Instagram – @52museums

Leuk Instagram account om te volgen: elke week is een ander museum aan de beurt.

Machine learning – A Visual Introduction

Een prachtige datavisualisatie laat je zien hoe ‘machine learning’ werkt, dus hoe computers met behulp van boomstructuren beslissingen nemen en die steeds verder fijnslijpen. Scroll een paar minuten en je snapt het helemaal.

GoPro – Aan een raket de ruimte in

Experimentje van GoPro afgelopen november: camera vastplakken aan een raket die de ruimte in gaat. Je weet niet wat je ziet (ook letterlijk, sommige beelden zijn heel abstract maar wel prachtig) in dit vorige week gepubliceerde filmpje. Ook als je niet dagelijks raketten lanceert kun je met een dergelijk cameraatje mooie dingen doen. In voorstellingen bijvoorbeeld. Weet je goede voorbeelden? Mail, en ik deel ze in de volgende nieuwsbrief.

Bezoek …

13 mei, Amsterdam – Freelance Fridays

Twee sprekers over persoonlijk leiderschap en e-mail marketing voor freelancers: Caroline van Dijk van Direct Yourself en Frans Reichardt van Klantenluisteraar, op een netwerkbijeenkomst van Freelance Factory in Pakhuis de Zwijger.

Geniet …

8-10 juli, Porlock Hill (UK) – Samphire Festival – Go offline

Waar de meeste festivals stevig investeren in WiFi die niet zomaar omvalt profileert dit nieuwe festival in Engeland zich als digitaal unplugged. “Samphire is about getting back to basics, escaping the digital world and enjoying really quality, new music.”

19-28 mei, Utrecht – SPRING performing arts festival

Theater, dans, muziek, veel spannende combiproducties en crossovers uit binnen- en buitenland, op straat, in theaters en op onverwachte locaties. Festival om naar uit te kijken!

20-29 mei, Rotterdam – Operadagen Rotterdam

Operadagen Rotterdam is een tiendaags festival voor opera en muziektheater. Groot en klein, traditioneel en experimenteel, binnen en buiten. Programma ziet er goed uit!

Schrijf je in voor de TOT nieuwsbrief!