Inspiratie

De TOT nieuwsbrief van 27 april 2016

Kijk in het brein van een hacker, in de hersenen van een musicus en in het hoofd van een ex-donateur, bouw een slimme stad en een bitland zonder grenzen, dwaal door de tuin der lusten of door de jaren ‘80 en help armoede de wereld uit. Jij komt Koningsdag wel door. 

Lees …

Theater – Video Games as an Art Form: Everything’s Interactive

Met humor geschreven verslag van een dappere poging om een voorstelling en een videogame in elkaar te schuiven.

Website – Brutalist Websites

Heerlijke verzameling van on-design. Websites die er niet uitzien en de wetten van de online esthetiek met voeten treden. Hoewel ik er ook erg briljante staaltjes tegenkom zoals deze, deze endeze.

Bedrijfsvoering – Groeien is je legosteentjes delen

Over groei in bedrijven gaan taaie boeken. Dit is een vlot aanstekelijk verhaal van iemand die al heel wat bedrijven zag groeien. Van 2 naar 20 of van 750 naar 1.000: elk proces z’n eigen groeipijnen. En een leuke vergelijking met een toren van Legostenen.

Social Media – Te belangrijk om aan marketing over te laten

Waarom social media niet alleen iets voor marketing is, en hoe een organisatie dan wél een succesvol social media team samenstelt.

Online – Een hacker doet een boekje open

Onlangs werd een van mijn klanten gehackt. In een vloek en een zucht was de hele server vergrendeld. Een afkoopsom was nodig om de boel weer open te krijgen. Zuur geld. Lees daarom dit handige artikel over hoe hacken werkt en wat je ertegen kunt doen.

Muziek – De opstelling van een orkest sluit aan bij de hersenen

Waarom zitten in een orkest de violen links, de celli rechts? It’s the biology, stupid! Van de musici, that is.

Bitcoin – Suzanne Tarkowski (Bitnation): “Met de blockchain willen we natie-staten irrelevant maken”

Blockchain is de technologie waarop Bitcoin is gestoeld, het betalingssysteem waarmee burgers niet langer afhankelijk zijn van de diensten en gunsten van banken. Maar blockchain biedt veel meer mogelijkheden. Bitnationmaakt daar gebruik van. “Bitnation is ‘s werelds eerste virtuele natie. We worden ondersteund door de blockchain technologie en we doen alles van beveiliging tot verzekering”, aldus oprichter en CEO Suzanne Tarkowski. ” Wat wij proberen te doen is betere en goedkopere diensten leveren via de blockchain technologie waardoor natie-staten irrelevant worden.” 

Fondsenwerving – Waarom donors stoppen met geven aan culturele organisaties

Waarom stoppen donateurs met geven? Omdat je hen niet hebt bedankt, of omdat je niet om een volgende gift vraagt, bijvoorbeeld. Je zou er bijna plaatsvervangende schaamte van krijgen …

Cultural Governance – Bussemaker neemt rapport in ontvangst

Het onderzoeksrapport ‘Governance in Cultuur – stand van zaken 2016’ schets geen vrolijk beeld. Drie thema’s verdienen de aandacht: Diversiteit, Rolneming en Reflectie. Bij de vergelijking van de cultuursector met andere sectoren blijkt dat de ambities en verbeterwensen van toezichthouders van culturele organisaties lager scoren. Zij vatten hun rol soms minder zwaar op dan toezichthouders in andere sectoren.

Bezoek …

3 mei, Amsterdam – Tegenlicht Meet Up #75: Slimme steden

“Tijdens de Meet Up gaan wij op zoek naar de verschillende vormen die een slimme stad kan aannemen; moeten de technologische veranderingen van onderop of bovenaf komen, behoort de digitale data aan het bestuur, de bedrijven of de burgers toe en wat kunnen Eindhoven en Amsterdam van elkaar leren in het voornemen een slimme stad te worden?” In Pakhuis De Zwijger. Gratis.

14 mei, Amsterdam – UN World Food Program Hackathon – DataMission

Deelname is iets voor data-analisten en programmeurs, maar ik vond het wel bijzonder om te lezen over dit evenement waarin data professionals hun kennis en kunde bundelen om de armoede in de wereld te bestrijden.

Geniet …

Online – Jheronimus Bosch – De Tuin der Lusten

Ontwerpbureau Q42 was deze week de grote winnaar bij deSpinawards (prijzengala voor het beste digitale werk van Nederland), met onder andere deze mooie interactieve documentaire over De Tuin der Lusten Jheronimus Bosch. Wandel door het schilderij, bewonder de details en hoor verhalen over de achtergrond. Prachtig!

30 april, Amsterdam – Xenitia.16

“In dit unieke concert versmelten muziek, woorden, tranen en meningen, tot een geheel waarin gemis, nostalgie en de zoektocht naar een ‘thuis’ weerklinken: gevoelens die alle expats delen. Deze zijn bezongen in ontelbare traditionele Griekse melodieën. Andrea Voets (harp), Evi Filippou (percussie) en Katerina Fotinaki (zang) geven ze een actuele betekenis, geleid door de getuigenissen van recente landverhuizers. Met origineel werk en arrangementen van traditionele en hedendaagse Griekse muziek, improvisatie, (tekstuele) soundscapes en live filmmuziek.”

T/m 25 september, Eindhoven – De jaren 80 (tentoonstelling)Van Abbemuseum: De jaren 80 (tentoonstelling)

De jaren 80 – Begin van het nu? is een verkenningstocht langs de jaren 80 vanuit verschillende Europese perspectieven. De tentoonstelling bestaat uit meerdere delen dus er is vast iets voor je bij:• Talking Back. Tegencultuur in Nederland• Thinking Back. Een collage van Black Art uit Groot-Brittannië• NSK: From Kapital to Capital. Een gebeurtenis in het laatste decennium van Joegoslavië• Video-Nou / Servei de Video Comunitari: video interventie tijdens de Spaanse transitie• How Did We Get Here? Turkije in de jaren 80• Archivo Queer? Sloop het systeem (Madrid 1989 – 1995)

Schrijf je in voor de TOT nieuwsbrief!