Inspiratie

De TOT nieuwsbrief van 9 december 2015

De 25e editie van de nieuwsbrief alweer! Ik maak ze wekelijks met veel plezier. Als jullie mensen kennen van wie je denkt dat ze graag meelezen, vraag je hen dan zich te abonneren? Fijn! 

Lees …

Ondernemerschap – Why Are There So Few Women Leading Theatres and What Can Be Done About It?

Goeie vraag: waarom zo weinig vrouwelijke (en allochtone) leiders in de theaterwereld? Een analyse uit de USA die ook voor de Nederlandse situatie leerzaam is. Kijk kritisch naar de pijplijn, zorg voor voldoende ‘aanvoermogelijkheden’. Want een leider word je niet alleen door kennis en vaardigheden maar ook door mogelijkheden om jezelf te laten zien.

Mobiel – An Introduction to RFID Technology

Radio Frequency identification technology (RFID) is n miet nieuw, en veel musea werken er al mee om hun collectie te bewaken én toe te lichten aan bezoekers, en de mogelijkheden zijn legio. Maar hoe werkt het precies? RFID voor dummies in dit artikel.

Virtual Reality – Google app turns Android phones into VR cameras

Sorry Apple-mensen, niet voor jullie, maar dit is zo cool: een virtual reality / 3D camera voor je smartphone. Nu nog voor statisch beeld (wel panoramafoto’s), maar ’t kan nooit lang meer duren voordat de video apps loskomen.

Datavisualisatie – An Interpretation of Perception

Een bijzonder staaltje datavisualisatie door een videokunstenaar: Alice Dunseath zette hersengolven van personen die naar muziek luisteren om in bewegende beelden. “For ‘An Interpretation of Perception’, I worked with raw EEG data collected by Ideal Standard that displays how the brain reacts to beauty vs functionality.”

Techniek – The Telharmonium Was the Spotify of 1906

Het Telharmonium: muziek op bestelling via de telefoon in het New York van een dikke eeuw geleden, uit een machine van 200 ton. “In addition to the innovative technology the telharmonium exhibited, there was also something going on there with the emerging notion of virtuality that we now take for granted, the idea of things being there that aren’t there.” Het werd geen doorslaand succes maar was wel van grote invloed op de ontwikkelingen in techniek en muziekinstrumenten.

Kaartverkoop – Uitverkochte Adele shows direct weer te koop op Seatwave, maar dan voor €300 of meer

Kaarten voor Adele waren bij Ticketmaster in een mum van tijd uitverkocht, en werden meteen op Seatwave (eigendom van Ticketmaster) voor woekerprijzen doorverkocht. In Nederland kreeg Ticketmaster er daarvoor flink van langs in de pers. In Ierland had men hetzelfde probleem maar The Independent trok een andere conclusie: “Seatwave is a Ticketmaster company but does not sell tickets directly, rather it facilitates the sale of tickets by third party sellers.  People can therefore buy tickets on Ticketmaster at face value and resell at a price of their choosing on Seatwave.” Lees beide artikelen voor een interessant kijkje in de keuken van de wederverkoopbusiness.

Bezoek …

10 december, Amsterdam – Smart Citizens: verzamelaars van data

Hoe kun je als bevlogen burger je eigen metingen doen in de stad? ‘Participatief meten’ onder de loep. Big Data in de praktijk.

11 december, Amsterdam – Cultureel ondernemen in 2016

Stichting Cultuur & Ondernemen ontwikkelde een workshop voor ZZP’ers in de culturele sector en presenteren die tijdens de netwerkbijeenkomst van Freelance Fridays.

14 december, Den Haag – Cultuur in Beeld 2015

Jaarlijkse kunst- en cultuurconferentie Cultuur in Beeld plaats, georganiseerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het centrale thema is dit jaar ‘Ruimte voor Cultuur’. 

Geniet …

10-11 december – Livestream – Daddy Long Legs

Daddy Long Legs is de eerste Off-Broadway musical die live via internet wordt uitgezonden. 10 december om 20:00 in de USA (dan is het hier middenin de nacht) of 11 december om 20:00 in Londen (dan is het hier 21:00). Gratis, op inschrijving.

T/m 14 februari, Rotterdam – Van Gogh Girls – Viktor&Rolf

Kunstverzamelaar Han Nefkens kocht 3 recente creaties van Viktor&Rolf en schonk ze aan Boijmans van Beuningen. Daar zijn ze de komende maanden te zien. Conceptuele haute couture geïnspireerd op Van Gogh.

T/m 4 maart, Amsterdam – Newsha Tavakolian ‘I know why the rebel sings’

Newsha Tavakolian is een Iraanse fotografe, in Nederland ook bekend als ‘de vrouw van onze man in Teheran’. Ze won onlangs de Grote Prins Claus Prijs en wordt geroemd als ‘een baanbrekend kunstenaar en fotojournalist’. Zij werkt onder meer voor National Geographic, The New York Times, Le Monde, Der Spiegel, NRC Handelsblad en Time Magazine.

Schrijf je in voor de TOT nieuwsbrief!