Inspiratie

De TOT nieuwsbrief van 16 december 2015

Kerstborrels en nieuwjaarsrecepties heb je vast al genoeg, hier is je wekelijkse dosis kunst, techniek en ondernemerschap voor de donkere dagen.

Lees …

Fondsenwerving – Help Hijsen! – De Kleine Komedie gebruikt crowdfunding voor de trekkenwand

Je hebt ze vast gezien: de filmpjes met Youp van ’t Hek en andere populaire cabaretiers over zoiets onzichtbaars als een nieuwe trekkenwand. De Kleine Komedie heeft het voor elkaar gekregen om ’m te financieren. Lees hier waardoor het een succes werd.

Internet of Things – Gartner Says Smart Cities Will Use 1.6 Billion Connected Things in 2016

Gartner, zo’n beetje het CBS van de wereldwijde informatietechnologie, becijfert dat in 2016 in een stad 1,6 miljard apparaten gegevens uitwisselen via internet. 40% meer dan in 2015 – en dat is nog maar het begin. Interessante cijfers, ook over de zorg, de transportwereld et cetera.

Augmented Reality in het theater – Frans theater voor Engelstaligen

We hadden het al eens over de mogelijkheid om brillen zoals Google Glass in te zetten voor boventiteling in het theater. Parijs heeft nu de primeur! “Non-French speakers can soon appreciate the French arts scene even more with the introduction of augmented reality glasses that project English translations of French musicals into the air – all for your eyes only.”

Kaartverkoop – Facebook Brings Concert Ticketing To Its Platform

Facebook heeft iets nieuws: direct tickets kopen via evenementenpagina’s. Op de pagina is dan een knop te zien waarmee je kaarten kopen voor het desbetreffende evenement. En die leidt niet naar een externe verkoper (Ticketmaster, eat your heart out) maar het proces verloopt via Facebook zelf “with a small group of independent venues, artists and event promoters”. Pilot loopt nu in San Francisco.

Virtual reality – The Smithsonian is 3-D scanning Apollo 11 to share with the digital generation

De Apollo 11 heeft jaren achter glas gestaan in het National Air and Space Museum in Washington D.C., maar wordt nu in 3D gescand door de makers van AutoCAD. Het idee is dat we binnenkort allemaal via internet op Armstrong’s stoel plaatsnemen.

Big Data – Researchers Observe Effects of Art on the Brain

Jose Luis Contreras-Vidal van de universiteit van Houston bestudeert het effect van kunst op de menselijke hersenen. Hij verzamelt vele terabytes aan gegevens in de hoop “to discover how our brains combine sensory impressions with memory and emotion to form judgments”.

Datavisualisatie – Who Old Are You?

Mooie visualisatie van mijlpalen. Vul je eigen leeftijd in en bekijk wat de grote geesten van de wereld op jouw leeftijd al hadden bereikt: wanneer hadden ze hun piek qua werk, creativiteit of succes? En is dat voor presidenten anders dan voor muzikanten, ondernemers, …? Leuk speelgoed. En nee hoor, het is nooit te laat om te pieken.

Bezoek …

8 januari, Amsterdam – Internet 2016 volgens Steven Pemberton – Freelance Fridays

Voor de negende keer zal Steven Pemberton op de nieuwjaarsbijeenkomst zijn licht laten schijnen op de laatste en komende ontwikkelingen van internet. Netwerkbijeenkomst van Freelance Fridays.

Geniet …

Virtueel museumbezoek – Nieuwe site van het Prado

8 jaar na de vorige site lanceerde het Prado in Madrid afgelopen week een nieuwe. Ik zie nog wel wat losse eindjes, maar het idee is prachtig, en net als op de site van het Rijksmuseum kun je je vergapen aan de collectie, en zo ver inzoomen op de schilderijen dat je de verf bijna kunt ruiken.

T/m 6 maart, Amsterdam – Martin Roemers – Huis Marseille

Solotentoonstelling met analoge foto’s die de energie kristalliseren van 22 megasteden. Roemers zocht in elke stad een hoge uitkijkpost en wachtte geduldig tot alles op zijn plek viel.

T/m 13 maart – David Bowie is … in Groningen

Een multimediale duik in de wereld van David Bowie. Ik ben zelf nog niet geweest maar hoor wisselende geluiden. De een ‘vond het boek beter’, de ander begrijpt niet waarom hij nu pas Bowie fan is geworden.

4 t/m 29 januari, Amsterdam – Sofie Simao – Pakhuis de Zwijger

De serie ‘Last days before capitalism takes over Cuba’ is gemaakt net voordat Obama aankondigde het handelsembargo op te willen heffen.

Schrijf je in voor de TOT nieuwsbrief!