Inspiratie

De TOT nieuwsbrief van 2 december 2015

Zoals beloofd: mijn blog met weetjes over DataNatives, en nog veel meer over kaartverkoop, fondsenwerving, design en marketing dat ik zelf allemaal met plezier heb gelezen.

Lees …

DataNatives – Inspirerend congres over Big Data – TOT

19 en 20 november was ik in Berlijn op het DataNatives congres. 2 dagen, meer dan 40 sprekers en meer dan 450 deelnemers. In mijn blogpost geen hoog nerdgehalte maar een heleboel leuke weetjes. Hoe Big de wereld van Big Data is en waarom ik die zo vreselijk interessant vind.

Marketing – Vijf online manieren om je publiek met fysieke beperkingen te helpen

Eén op de vijf mensen heeft een fysieke beperking. Artikel met kant en klare tips over wat je online kunt doen om het hen gemakkelijk te maken om je festival/theater/museum te bezoeken.

Big Data – Nieuwe Spotify functie voor muzikanten om hun publiek te leren kennen

Spotify announced Tuesday that it would release its user data to artists, record labels, and their employees through its Fan Insights portal. This allows musicians to discover exactly who their audience is, what they like, and how to deliver more of it.

Marketing – De meeste digitale shoppers vinden advertenties-op-maat prima

Advertenties op maat irritant? Volgens dit onderzoek vindt 61% van de mensen ze juist handig! Om een half vergeten aankoop alsnog te doen bijvoorbeeld. Mannen vinden ze handiger dan vrouwen, en vooral twintigers en dertigers zijn fan.

Big Data – Big Jobs

De wereld heeft de komende 3 jaar 1,5 miljoen data analisten nodig. Ook in de cultuur kan zo iemand nuttig werk verrichten. Maar wie is wie? Van de business analist tot de applicatiebeheerder. Als je alles bij één persoon legt weet je na lezing van dit artikel in elk geval wat diegene allemaal doet. 

Marketing – Interview met Karina Smrkovsky, hoofd communicatie bij het Groninger Museum

Cultuurmarketing sprak met Karina Smrkovsky over haar nieuwe baan bij het Groninger Museum, haar doelen en ambities en de David Bowie tentoonstelling. “Nieuwe technologie in het museum is de toekomst.”

Fondsenwerving – Stel jezelf één simpele vraag: waarom?

Artikel met mooie tips voor culturele fondsenwervers. Beantwoord de vraag waarom mensen geld moeten steken in jouw project. “People are not looking for something to trust, but something to believe in.”

Kaartverkoop – Fraude in kaart gebracht

Fraude in de kaartverkoopbusiness is een voortdurend kat-en-muisspel: fraudeurs vinden mazen in het net en verkopers moeten die zo snel mogelijk dichten. Een infographic over de schaal waarop fraude voorkomt, en in welke sectoren. Je kunt ook een uitgebreid rapport downloaden.

Bezoek …

Online – Museum of the World

Het British Museum heeft een leuke nieuwe interactieve website met fascinerende voorwerpen uit de collectie. In een Guitar Hero-achtige interface met xylofoongeluidjes vlieg je over een spoor van kunstwerken. Klik erop om ze te bekijken en audio-commentaar van British Museum curatoren te horen. Helaas alleen op desktop.

Geniet …

8 t/m 11 december, Brussel – Vader van Peeping Tom

In Vader speelt Leo de Beul, de vader van Peeping Tom-lid Euridike, de titelrol, naast een koor bejaarden en vijftien lokale figuranten. Vader zit, omringd door andere bejaarden, in een bejaardentehuis. Zijn dagelijkse handelingen worden afgewisseld met herinneringen en spijtbetuigingen. De ouderdom ontregelt de scherpzinnigheid, remt het ritme en tempert de hartstocht.

T/m 5 maart, Amsterdam, Annet Gelink Galerie – Me and You: Mario Testino and Ed Van Der Elsken

Modefotograaf Mario Testino stelde een expositie samen uit foto’s van Ed van der Elsken naast beelden uit zijn eigen werk. Volgens critici “een spannend geheel van gelijkenissen en contradictie, maar voornamelijk een fantastisch tijdsbeeld van decennia aan fotografie”.

T/m 10 april, Groninger Museum – Joris Laarman Lab

“Meubels gegenereerd door algoritmes, een levende lampenkap van genetisch gemodificeerde cellen met het lichtgevende gen van een vuurvliegje, de eerste open source 3d te printen stoel ter wereld, een robotarm die een metalen bank in de lucht last – expositie op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie.”

T/m 29 mei, Amsterdam – Spaanse Meesters uit de Hermitage

De Hermitage in Petersburg heeft ALLES, dus ook Spaanse Meesters. Een deel van die collectie is tijdelijk naar Amsterdam verscheept. Vergaap je aan de wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya. Net geopend. De Volkskrant vond het een rommeltje, andere recensies zijn juist lovend. Oordeel zelf.

Schrijf je in voor de TOT nieuwsbrief!