Inspiratie

De TOT nieuwsbrief van 23 december 2015

Ik dacht dat de wereld in winterslaap was, maar tot mijn verrassing kwam ik weer zóveel interessants tegen dat ik stevig heb moeten schrappen, en nog steeds een eigenlijk te lange nieuwsbrief heb geproduceerd naar mijn smaak. Maar ik kan gewoon niet kiezen dus wat er nu staat laat ik lekker staan. Misschien moet je er wel twee weken mee doen. Dus. 

Lees …

Theater – Hanover Theatre’s autism-friendly performance of ‘A Christmas Carol’

“Hanover Theatre (USA) will provide an autism-friendly performance of A Christmas Carol.” Lees hoe ze dit aanpakken: minimale maar cruciale veranderingen aan de voorstelling en vooral zorgvuldige voorbereiding en begeleiding.

Kaartverkoop – To Buy Or Not To Buy: When “Quick And Simple” Is Just A Lie

Onderzoekje naar webshops voor theatertickets. Het is niet best … “Be careful about what you promise to deliver on your website, warns columnist Brian Massey. The bottom line: Don’t promise something if it isn’t true.”

Marketing – Clarinet Player Builds a New Audience for Classical Music

Klassiek klarinettist Sebastian Lambertz heeft er zijn missie van gemaakt om klassieke muziek naar nieuw publiek te brengen. Schoolkinderen bijvoorbeeld, door hen mee te nemen in het verhaal, kennis te laten maken met de instrumenten en tekeningen te maken. En via hen hun ouders, die de tekeningen tijdens het concert live geprojecteerd zien. Intrigerend verhaal over zijn aanpak, die, zo lees ik in het artikel, ook in Nederland wordt toegepast.

Theater – DO LIVE BROADCASTS CANNIBALIZE THEATRE ATTENDANCE?

Over het live uitzenden van theatervoorstellingen wordt verschillend gedacht. Hier het verslag van onderzoek naar de vraag of mensen niet meer naar het theater komen als ze ’t ook vanuit hun luie stoel kunnen bekijken. “Our study of London’s National Theatre NT Live broadcasts suggests not.”

Big Data en marketing – Companies can do better with my data

Advertenties ‘op maat’, een ‘persoonlijke homepage’? Makkelijker gezegd dan gedaan! Een kritisch artikel van een professioneel en persoonlijk enthousiast internetgebruiker met als boodschap: als je zoveel van me weet moet je me echt beter kunnen bedienen. Met tips en voorbeelden.

Ondernemerschap – Het verschil tussen bestuur en toezicht

Eind september al verschenen maar voor het geval je het net als ik had gemist: interessant artikel over cultureel ondernemerschap – leiderschap, bestuur en toezicht. Hoe het zou moeten functioneren en hoe het komt dat het niet altijd goed functioneert.

Digitalisering – Museum as Play: Iteration, Interactivity, and the Human Experience

Sebastian Chan is Chief Experience Officer bij het Australian Centre for the Moving Image. Daarvoor werkte hij als Director of Digital & Emerging Media bij het Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum in New York, en als Head of Digital, Social and Emerging Technologies bij het Powerhouse Museum in Australië. Aan de hand van zijn eigen ervaringen geeft hij een interessant kijkje in de digitale ontwikkelingen in de internationale museumwereld, waarin eerst Eenoog koning was maar inmiddels een schat aan ervaring is opgebouwd.

Marketing – De Facebook strategie van het Anne Frank Huis

De Facebookpagina van het Anne Frank Huis wordt druk bezocht. Ton Mascini, verantwoordelijke voor dit succes, vertelt over de Facebook strategie en aanpak.

Datavisualisatie – 2015 – The Winners – Information is Beautiful Awards

We keken al mee naar de shortlist, nu zijn de winnaars bekend van de Information is Beautiful Awards Winners. Het neusje van de zalm op het gebied van datavisualisatie en infographics in 2015.

Big Data – The Internet of Things gevisualiseerd

Prachtige interactieve visualisatie van The Internet of Things – de wereld van 2016 waarin thuis, in de industrie, in de zorg, in de sportwereld en in de stad apparaten via internet met elkaar en met ons communiceren. Hier moet je beslist een minuutje mee spelen!

Internet – Russian Airstrikes in Syria

Een naargeestig maar actueel staaltje interactieve internettechniek: kaart met Russische raketaanvallen in Syrië. De Google Maps integratie, filmbeelden en foto’s brengen het wel heel dichtbij.

Bezoek …

Smart City – Amsterdam Experience Lab – Marineterrein

Een proeftuin op het Marineterrein (naast het Scheepvaartmuseum) voor bedrijven, steden en bewoners om de stad slimmer, leefbaarder en future-proof te maken. Elke dinsdagmiddag en vrijdag open.

Londen, 26 januari – Workshops are Beautiful

Trakteer jezelf op een uitje naar Londen en duik in de wereld van datavisualisatie:“In a half-day (4 hour) workshop in a central location, attendees will specifically learn: » concepting and the generation of good, interesting ideas ripe for visualization» researching, finding and curating juicy data» creating, selecting and executing appropriate & effective visualisations» designing and beautifying charts & diagrams”

Geniet …

Digitale kunst – A Digital Museum That Can Be Viewed IRL

Digitale kunst heeft nu een eigen museum, The Digital Museum of Digital Art (DiMoDA), momenteel in Brooklyn (NY) en de volgende plaats wordt naar verluidt Berlijn.

T/m eind maart – De Gelaarsde Poes | Ro Theater

De jaarlijkse familievoorstelling van het Ro Theater, een smakelijke parodie op het sprookje van de Gelaarsde Kat. Waanzinnige decors, bloedstollende changementen, Michael Jackson liedjes en uitbundig spel (Arjan Ederveen briljant als spion James Blond!). Onbedaarlijk leuke voorstelling, ook voor grote kinderen. Ik heb ’m gezien en wil meteen nog een keer.

T/m 17 januari, Amsterdam – Open Call voor kunstenaars in opleiding – Van Gogh Museum

De winnaar van de Open Call is Gwen van den Bout. Haar kunstinstallatie ‘Being Unpolished’ is tot en met 17 januari 2016 te zien in de tentoonstelling ‘When I Give, I Give Myself’. Want je gaat natuurlijk toch al naar het Van Gogh voor de “Munch&VanGogh” expositie – ik ben er net geweest en vond het prachtig! Veel werk van Munch waar je normaal gesproken voor naar Oslo moet.

T/m 9 maart, Amsterdam – Francesca Woodman. On Being an Angel – Foam Fotografiemuseum

Francesca Woodman. On Being an Angel is een overzicht van het uitzonderlijke oeuvre van de Amerikaanse fotograaf Francesca Woodman. “Tot aan haar zelfgekozen dood op tweeëntwintigjarige leeftijd onderzocht Woodman thema’s als gender, representatie, seksualiteit en lichaam. Haar oeuvre bestaat uit een groot aantal zelfportretten.” Ga voor 17 januari en pik meteen We May Have Met Beforemee: zeven Chinese hedendaagse fotografen.

Online – ON BROADWAY

Virtuele wandeling door New York, langs Broadway door allerlei verschillende buurten. Krijg een indruk van elke buurt aan de hand van Streetview beelden, Instagram foto’s, taxibewegingen, tweets en kleurenstalen. Fascinerend speelgoed, ik zag het als onderdeel van de expositie Data in the 21st century in Rotterdam, maar je kunt ook via deze link de applicatie op je laptop bekijken.

Schrijf je in voor de TOT nieuwsbrief!