Inspiratie

Springdance 2012 – Ari Benjamin Meyers en Tino Sehgal – Symphony X

Te gast in een muzikale installatie

Symphony X Symphony X Symphony X

Voor de tweede keer tijdens Springdance 2012 wordt het publiek op het toneel uitgenodigd. De eerste keer was dat om vanaf een tribune te kijken naar VIOLET van Meg Suart / Damaged Goods. Nu zijn we te gast bij Ari Benjamin Meyers en Tino Sehgal met Symphony X

Het toneel is vrijwel leeg. De enige stoelen die er staan zijn voor de 16 leden van het REDUX ORCHESTRA. Het publiek mag staan, rondlopen, op de grond zitten of erbij gaan liggen. De in de hoeken van het toneel opgestelde speakers zijn al snel in gebruik genomen door wie dat niet wil of kan.

Swingend en up-tempo

Meyers telt af. Dan wordt het donker en begint de muziek. Lekker swingend en up-tempo. 120 beats per minuut, heb ik me laten vertellen. Langzaam gaat het licht weer aan: 70 spots maken een regelmatig vlekkenpatroon op de toneelvloer. De belichter heeft de partituur naast zich en klokt de overgangen strak op de muziek. Tino Sehgal knikt goedkeurend. Hij is de man achter het beeld. Degene die tot op de millimeter bepaalde waar en hoe welke musicus moest zitten.

Tino Sehgal

Dit is Sehgals specialiteit: het vormgeven van live situaties, normaal gesproken in galeries en musea. Publiek vormt onderdeel van het kunstwerk. En het publiek van vanavond laat zich maar al te graag gebruiken als onderdeel. Aanvankelijk staan we in een wijde kring om de musici heen, maar al snel wordt er tussen hen door gelopen en gedanst. Ze zijn er helemaal aan gewend: als met de partituur wordt meegelezen wijst wie een vinger vrij heeft snel even aan waar de als volgende te spelen passage staat. En foto’s maken is voor deze keer helemaal niet erg.

Ari Benjamin Meyers

Af en toe wisselen ook de musici van plaats; tijdens het laatste deel van de voorstelling gaan ze zelfs op de grond zitten, voor zover hun instrument het toelaat. Meyers zelf dirigeert met aanstekelijke energie, ook al staat een deel van de musici met de rug naar hem toe. En ook de muziek zelf is aanstekelijk: minimal music met hier en daar een scherp randje en steeds een stuwende beat. Het is genieten van de nabijheid van de muziek, die dankzij een uitgekiende geluidsversterking overal mooi klinkt. We zijn te gast op een bijzonder feestje. Springdance directeur Bettina Masuch straalt. Terecht.

Symphony X

Performed by REDUX ORCHESTRA

Set Design/Lighting by TINO SEHGAL

 

Gezien op 28 april 2012 tijdens Springdance 2012.
Eerder gepubliceerd op Cultuurpodium OnlineFoto’s van Dorothea Fiedler.