Inspiratie

Springdance 2011 – Emanuel Gat Dance

Silent Ballet en Winter Variations – er kan ook teveel stilte en winter zijn

Emanuel Gat Dance Emanuel Gat Dance Emanuel Gat Dance

De in 1969 in Israel geboren Emanuel Gat is een veelgevraagd choreograaf. Hij werkte in 2009-2010 als gastchoreograaf bij Noord Nederlandse Dans, en reist met zijn in 2004 in Frankrijk opgerichte eigen gezelschap de hele wereld over. Hij is voor het eerst door Springdance geprogrammeerd met twee stukken: een stille dans voor 8 personen en een duet waarin hij zelf danst. Klinkt veelbelovend. Maar wat is het saai!

Silent Ballet

De dansers van Silent Ballet komen op, gaan op een rij staan, en als het zaallicht uit is beginnen ze te dansen als op onhoorbare muziek. We horen het geluid van hun voeten op de vloer, hier en daar versterkt door een microfoon. Groepsstukken, duetten en soli wisselen elkaar af. En er wordt vooral veel gelopen. Het is een mooi idee, een ballet zonder muziek: de afwezigheid van geluid maakt dat je alle aandacht hebt voor de dansers en de choreografie. Het licht zorgt hier en daar voor een mooi beeld, een scherpe overgang. Maar de dans vind ik vooral voorspelbaar en braaf.

Emanuel Gat Dance Emanuel Gat Dance Emanuel Gat Dance

Winter Variations

Het duet begint ook in stilte, maar met expressievere bewegingen dan Silent Ballet. Als de muziek begint klinkt die erg ver weg. We krijgen klassieke muziek te horen, Arabische klanken en een nummer van The Beatles. Aangenaam. Maar het mooiste van het duet is het contact tussen beide dansers. Soms bewegen ze naast elkaar en tegelijk, soms zijn ze ver bij elkaar vandaan, maar je voelt dat ze altijd met een onzichtbaar lijntje aan elkaar zijn verbonden.

Een belangrijke rol is weggelegd voor het licht, dat met vaste hand en groot gebaar is gecomponeerd. Dat groot gebaar, dat lef, mis ik eerlijk gezegd in de dans. Hoewel spannender dan het groepsstuk is ook dit aan de brave kant. Zeker op een festival als Springdance.

Sillent Ballet

Choreografie, licht en kostuums: Emanuel Gat
Dans: the company
Productie: Emanuel Gat Dance
Co-productie: Festival Montpellier Danse; Festival RomaEuropa ; Sadlers Wells; Lincoln Center Festival; Maison des Arts de Créteil; Régie Culturelle Scènes et Cinés Ouest Provence.

Winter Variations

Choreografie, licht en kostuums: Emanuel Gat
Creatie en dansers: Roy Assaf and Emanuel Gat.

Muziek: The Beatles, R. Al-Sunbati, G. Mahler
Repetitieleider: Noémie Perlov
Productie: Emanuel Gat Dance.
Co-productie: Festival Montpellier Danse 2009, American Dance Festival, Lincoln Center Festival, deSingel

 

Gezien op 21 april 2011 in het Springdance Festival.

Eerder gepubliceerd op Cultuurpodium OnlineFoto’s van Stephanie Berger.