Inspiratie

De TOT nieuwsbrief van 2 maart 2016

Vorige week was ik in Birmingham op de Ticketing Professionals Conference en heb weer heel wat opgestoken. Lees je mee? Verder uiteraard in de nieuwsbrief nog een serie artikelen die ikzelf allemaal, om uiteenlopende redenen, lezenswaard vond afgelopen week. 

Lees …

Kaartverkoop – Ticketing Professionals Conference 2016

Mijn blog over de Ticketing Professionals Conference vorige week in Birmingham, die zeer de moeite waard was!

Online – Betalen met selfie wordt officieel

ABN AMRO deed een proef: 750 Nederlandse creditcardhouders konden online betalen met een vingerafdruk of een selfie. Dat beviel goed: 90% van de deelnemers wil op deze manier blijven betalen, dus MasterCard bereidt nu een grootschalige uitrol voor.

Data-analyse – Data Practices in the Opera Industry

AMT-Lab onderzocht hoe culturele organisaties in de VS de gegevens die ze over hun publiek verzamelen ook daadwerkelijk gebruiken. Uit het onderzoek bleek dat, hoewel ze hun best doen om informatie over hun publiek te verzamelen, de meesten er nog niet in slagen de informatie te integreren in hun besluitvormingsprocessen zoals dat in het bedrijfsleven gebeurt. Lees de introductie, en download het rapport via deze link.

Mobiel – 5 Duurzame dilemma’s van Fairphone

De Fairphone is met bijna honderdduizend verkochte exemplaren een succes. Maar hoe doe je dat: groeien en groen blijven, met welke dilemma’s kampt oprichter Bas van Abel?

Datavisualisatie – Based on a *True* True Story?

“Gebaseerd op een waar verhaal.” O ja? Uit onderzoek blijkt dat dergelijke Hollywood films de waarheid nogal eens geweld aandoen. Onderzoekers legden ze scène voor scène naast het onderliggende verhaal. Volg de link voor een mooie visuele weergave per film, verfijn je beeld door uit de lijstjes bovenaan te kiezen, klik op een filmtitel voor de toelichting per scène of klik onderaan de pagina op een linkje om de onderliggende gegevens te bekijken.

Diversiteit – Is Your Theatre Only “Diverse and Inclusive” Twice a Year?

“Why do we see communities of color as targets of ‘outreach’ instead of our customer base?” – Emily Goulding-Oliveira vertelt over de periode dat een theater haar inhuurde om ‘een meer divers publiek te bereiken’. Hoe ze dat eerst fijn vond maar waar vervolgens de schoen ging wringen.

Kaartverkoop – TodayTix app voor last minute Broadway tickets

TodayTix is een app, met een groot bereik onder jongeren, waarmee je last minute tickets voor Broadway shows kunt kopen. Succesvol, maar mijn oog viel op een saillant detail: “The tight-knit world of Broadway theater owners has not welcomed TodayTix. The company has been unable to negotiate agreements to electronically access inventory at Broadway theaters, so users of the TodayTix app choose theater sections and ticket prices, but not specific seats; TodayTix then sends couriers to the theater box offices to buy the tickets in person.”

Datavisualisatie – Art Under Threat: Attacks on artistic freedom in 2015

Het bloedbad in Bataclan in Parijs was onderdeel van een sterke wereldwijde toename van aanvallen op artistieke vrijheid vorig jaar. Dat staat in het rapport “Art Under Threat”. De organisatie Freemuse, die tot doel heeft artistieke vrijheid in de hele wereld te verdedigen, registreerde in totaal 469 gevallen van censuur en bedreiging in 2015 – bijna een verdubbeling (98%) t.o.v. 2014. De meeste aanvallen waren politiek of religieus gemotiveerd. Topje van de ijsberg, want wie zal zeggen hoeveel stille censuur er is? Ernstig onderwerp, mooie visualisaties.

Data-analyse – Zes Google Analytics Reports om mee te beginnen

Staat ‘serieus aan de slag met Google Analytics’ op je lijstje met goede voornemens voor 2016, dan vind je hier een uitleg over 6 belangrijke rapporten. Draai die met regelmaat en je bent aan het eind van het jaar een stuk wijzer.

Socal Media – How Nonprofit Leaders Create An Authentic Personal Brand on Instagram

Beth Kanter legt uit wat je als leider in de cultuur goed moet doen op Instagram. Ze neemt Thomas Campbell als voorbeeld. De CEO van het Metropolitan Museum of Art in New York post geen standaard marketingplaatjes van het museum maar maakt ze allemaal zelf, en deelt ook zijn bevindingen als hij op reis is. Campbell doet het trouwens niet alleen in haar ogen goed: hij heeft ruim 25 duizend volgers.

Bezoek …

5 maart – Internationale Open Data Dag

Zaterdag 5 maart is het wereldwijd Open Data Dag, oftewel #opendataday. In Nederland worden in Amsterdam, Utrecht enEindhoven meetups georganiseerd.

7 april, Amsterdam – Inspiratiemiddag slimmer samenwerken

Cultuurmarketing organiseert op 7 april een inspiratiemiddag over slimme samenwerking. Laat je inspireren door 7 Brabantse musea en kopelorganisatie Rotterdam Festivals.

7 en 8 maart, online – Keynote Speech by Milena Dragićević Šešić (Head of the UNESCO Chair in Cultural Policy / University of Belgrade) at the IETM Satellite Meeting in Paris

Kijk en luister mee naar de IETM (Informal European Theatre Meeting) bijeenkomst in Parijs, met o.a. Nan van Houte uit Nederland, en sprekers uit Belgrado, Budapest en Kroatië.

Geniet …

Vanaf vandaag, Amsterdam – The VR Cinema

Vandaag opent in Amsterdam de eerste VIRTUAL REALITY CINEMA van de wereld. Voor € 12,50 kun je een half uur door de virtuele wereld dwalen.

4 t/m 17 maart, tournee – William Yang, Blood Links

William Yang, Australiër van Chinese afkomst, vertelt, aan de hand van foto’s – deels bestaand, deels door hem zelf gemaakt – het verhaal van zijn familie. Een TOT productie, de tweede in de serie Get Lost Theater van dit seizoen.

8 t/m 12 maart, Brussel – BADKE

Tien Palestijnse dansers presenteren een eigenzinnige mix van eigentijdse dans, hiphop, circus, capoeira en volksdans uit Palestina. De voorstelling opende het Dancing on the Edge festival in 2013 en is opnieuw op tournee.

10 en 11 maart, Rotterdam – C de la B, En avant, marche!

Een ode aan de muziekvereniging. Harmonie Ons Verlangen, Koninklijke Fanfare Moed en Volharding: het zijn minimaatschappijen op zich. De vier acteurs en zeven muzikanten krijgen in En avant, marche! telkens het gezelschap van een plaatselijke harmonie of fanfare.

Schrijf je in voor de TOT nieuwsbrief!