Inspiratie

De TOT nieuwsbrief van 13 januari 2016

De site van het Groninger Museum ging over z’n nek na de dood van Bowie, het museum reageerde snel door een (mooie!) wachtrij in te stellen. Hieronder lees je het overige kunstnerdnieuws van de week. 

Lees …

Social Media- Tweet Seats at the San Francisco Opera — AMT Lab @ CMU

The San Francisco Opera geeft sinds 2012 “Tweet Seats” weg bij generale repetities. Lees hoe ze dit precies aanpakten en tot een succes maakten. Via Twitter kun je in contact komen met nieuw publiek, maar je moet er zelf ook iets voor doen.

ICT – Microsoft Office 365 of Google Apps?

Office 365 of Google Apps? De collega’s van Circumflex Automatisering zetten een aantal praktische overwegingen op een rij voor wie de keuze moet maken.

Kaartverkoop – Dynamic Pricing and Service: Can They Co-Exist Successfully?

Dynamic Pricing in de culturele sector: waarom we geen luchtvaartmaatschappij zijn en wat er wél mogelijk is aan dynamic pricing zonder de bezoeker uit het oog te verliezen.

Virtual Reality – Babyhartje geopereerd met een VR bril

“Cardboard redt levens!” kraait Google. De werkelijkheid was toch ietsje ingewikkelder: “The CT scan data was converted into a 3-dimensional model using Materialise software. Sketchfab™ was used to upload to the web, where it was converted to a format compatible with the Google Cardboard Viewer.” Maar toch: VR kan medici helpen operaties te verrichten die voorheen kansloos waren.

Ondernemen – Na jaren van stagnatie weer groei in bioscoopbezoek

“Bioscoopondernemers investeerden niet alleen in een uitbreiding van de capaciteit, er werd ook sterk ingezet ook technologische vernieuwing en nog meer aandacht voor de klant. Zowel het aanbieden van een gezellig avondje uit als het creëren van een ontmoetingsplaats waar mensen ook terecht kunnen voor speciale evenementen en alternatieve programmering is door de bioscopen en filmtheaters extra aandacht gegeven.” En dat legde hen geen windeieren.

Virtual Reality – Haptoclone | Shinoda – virtueel gekloonde voorwerpen die je echt kunt aanraken

Japanse wetenschappers van de Universiteit van Tokio laten de toekomst van hologrammen zien: met sensoren en ultrageluid objecten klonen, die je vervolgens zowel kunt zien als aanraken. De video toont indrukwekkende proefopstellingen, maar er is weinig fantasie voor nodig om die te vertalen naar bijvoorbeeld het theater.

Gadget – Beam, een beamer in je fitting

Maak van elke lampfitting een beamer en programmeer ’m met je smartphone. Het Nederlandse product Beam was een succes op Kickstarter en scoorde onlangs punten op gadgetbeurs CES in Las Vegas. Bekijk het ding, lees wat je er allemaal mee kunt en bestel Beam alvast voor 500 dollar.

Kaartverkoop – Hoe Royal Manitoba Theatre Centre 59% meer kaarten verkocht

“Learn how this Canadian theatre increased single tickets by 59%, and grew the number of donations by 125%.” Ok, het verhaal is geschreven door het bedrijf dat de verandering leidde, maar het is wel interessant om te lezen wat ze veranderden om zowel de donaties als de kaarverkoop een boost te geven.

Datavisualisatie – NYPL Public Domain Release 2016

Dit wist je natuurlijk al: “On January 6th, 2016, The New York Public Library made over 187K digital items in the public domain available for high resolution download.” Maar echt lekker zoeken kun je op de NYPL site niet. Hier zie je een datavisualisatie, een mooie en handige manier om de collectie te verkennen.

Bezoek …

15-19 januari – Livestreaming The 2016 Association of Performing Arts Presenters Conference (APAP)

Kijk via livestreaming mee naar het APAP congres voor theaterproducenten in New York.

19 januari, Amsterdam (UvA) – Eureka! Live: het belang van Big Data

“De invloed van Big Data wordt in dit programma besproken in twee uiteenlopende velden: de rol van Big Data bij het gebruik van sociale media en de rol van Big Datain het beter voorspellen van risico’s op financiële markten. Wat zijn de uitdagingen in deze velden? En welke mogelijkheden liggen in ons verschiet?” Gratis bijeenkomst van de UvA met 2 sprekers.

19 januari, Rotterdam – De Derde Dinsdag in January 2016

‘De Derde Dinsdag’ is the live cultural talkshow on cultural events in Rotterdam. This edition takes place at Worm.

25 en 26 februari, Birmingham – Ticketing Professionals Conference

Uit de wildgroei aan kaartverkoopcongressen dit jaar heb ik een keuze gemaakt: Ticketing Professionals Conference in Birmingham. Waarom? Omdat die nieuw is, georganiseerd door internationale kaartverkoopprofessionals, het programma er goed uitziet en Birmingham een leuke stad is.

Geniet …

T/m 23 januari – Ultima Vez met Speak low if you speak love …

Ultima Vez, het gezelschap van Wim Vandekeybus, toert momenteel in België met Speak low if you speak love … 14-15 januari in Leuven, 21-23 januari in Antwerpen.

T/m 25 januari – Knee Deep van Casus

De 2e tournee voor TOT in 2016, en de tweede Nederlandse tournee van het jonge Australische gezelschap Casus. De mooie subtiele circusvoorstelling is met een nieuwe cast op tournee tot en met 25 januari.

28 t/m 31 januari, Rotterdam – sound//vision 2016 | IFFR

4 avonden vernieuwende audiovisuele cultuur tijdens IFFR. “De opvolger van de Mind The Gap Nights: beeld en geluid, film en muziek in WORM.”

Schrijf je in voor de TOT nieuwsbrief!