Inspiratie

Verlies je bij koppelingen niet te snel in technische snufjes maar begin bij de basis

“En dan krijg je een notificatie in Teams als er iets voor je klaarstaat.” Een collega demonstreert zijn proefopstelling voor de nieuwe koppeling tussen een planningssysteem en een website, en ik mag meekijken. Het is een staaltje van technisch vernuft waar hij terecht trots op is. Maar de marketingmedewerkers van zijn klant kijken hem glazig aan.

Want ze gebruiken helemaal geen Teams maar zetten vlaggetjes in Outlook, en krijgen een mailtje als er een nieuwe voorstelling op de website mag. Op een extra riedel notificaties zitten ze helemaal niet te wachten.

Mijn collega schakelt een versnelling terug en laat op zijn scherm het planningssysteem en het CMS naast elkaar zien. Dan krijgt hij wél bewonderende blikken: de gegevens uit de planning komen automatisch in het CMS! Kijk, dat gaat hen werk schelen. Ze hoeven geen mailtje met gegevens meer te krijgen, én ze hoeven die niet meer te copy-pasten. Hoera!

Voor mijn collega was dit zo vanzelfsprekend dat hij het vergat te noemen, maar voor de medewerkers is het de innovatie van het jaar. Leermoment: verlies je bij koppelingen niet te snel in technische snufjes maar begin bij de basis. Het concept van procesautomatisering, samenwerken met collega’s over systemen heen, is al revolutionair genoeg. En natuurlijk: praat met je team als je gaat bouwen, niet pas als je daarmee klaar bent.