Inspiratie

Festival aan de Werf 2010 – Five people

Het begint zo leuk …

Five people Five people Five people

FIVE PEOPLE van het Gentse CAMPO begint leuk. Erg leuk. We mogen pas vlak voor aanvang naar binnen, en zodra we zitten worden we welkom geheten door een krullenbol met een zendermicrofoontje. Ze stelt ons voor aan twee stoelen en vijf mensen. Ze vertelt ons dat op één van de stoelen een vrouw zit op hoge hakken die kauwgom kauwt. Wacht even – je kunt ons nog meer vertellen maar dat is niet zo. De krullenbol loopt weg, maar haar stem praat door. Haar rol is overgenomen door een speakertje op de plek waar ze net stond.

Ze komt weer op – op hoge hakken en met kauwgom, en neemt plaats op één van de stoelen. Zie je wel? Een vrouw op hoge hakken die kauwgom kauwt op een stoel. Maar dan begint ze een gesprek met de onzichtbare vrouw op de andere stoel. Ze staat op, met achterlating van haar schoenen en haar stem, komt weer op op een volgend paar, en neemt plaats op de andere stoel. Zo speelt ze een hele scène vol. Erg hilarisch, en leuk gevonden.

Als ze in haar laatste rol een knipperend gloeilampje heeft gerepareerd, vraagt ze aan de techniek of ze, nu het lampje het weer doet, bij het begin kunnen beginnen. En ook de techniek heeft haar stem, uit een speakertje achter het publiek.

Volgt een donkere scène met twee vrouwen die een duet voortbrengen dat zweeft tussen zingen, gillen en klagen – en eindigt in een zoen. Ook nog goed te verteren.

Bombastisch

Maar daarna volgt een scène met veel rook, stroboscopen en andere lichteffecten, en bombastische muziek, die eindigt in een beeld van drie performers, elk in een eigen spotje en een toefje goudsnippers waarvan ik met de beste wil van de wereld niet kan begrijpen wat die in het stuk doet. Behalve de introductie van de derde performer.

Het licht gaat weer aan, de hele vloer wordt volgestapeld me attributen waarin ik de halve schouwburginventaris herken. Uiteindelijk gaan vijf performers op krukken voor ons zitten en praten tegen ons, zoeken samen naar zinnen. “The time has come to decide what should be done, how the group organizes itself.” Ik kan associaties met trainingen groepsdynamica uit de jaren ’80 van de vorige eeuw niet onderdrukken. Het bijeenbrengen van vijf mensen is nog zo eenvoudig niet.

concept en mentor: Dirk Pauwels

acteurs/performers: María Jerez Quintana, Min Kyoung Lee, Phil Hayes, Hanneke De Jong en Jean Baptiste Veyret-Logerias

 

Gezien tijdens Festival aan de Werf 2010 in Utrecht.

Eerder gepubliceerd op Cultuurpodium Online. Foto’s van Phile Deprez.