Inspiratie

Matsuri = feest!

Een lekker vol Carré op een maandagavond: de laatste voorstelling van de Nederlandse tournee van Yamato. En de dames en heren nemen waardig afscheid. Het begin met a capella zang is een verrassing. In plaats van de eerste klap uit te delen met overrompelend trommelgeweld krijgt Yamato de zaal stil met deze ongepolijste stemmen. Wie nog zat te sms’en bergt z’n telefoon op, wie aan de boodschappen dacht is die meteen vergeten.

Al na twee nummers denk ik: wat is deze groep gegroeid! Strak drummen konden ze altijd al, maar het performance-element, de grapjes met het publiek, de strijkinstrumenten, de acrobatiek – al die dingen die in vorige shows toch mijn tenen altijd een beetje lieten krullen maken nu vanzelfsprekend deel uit van het geheel.Zonder de show te gelikt te maken. Met overgave wordt er gedrumd, met lef belicht en met bescheidenheid versterkt.

Natuurlijk: het publiek laten meeklappen is een inkopper. Maar de zaal vindt het heerlijk. En gelukkig eindigen alle trucs en grappen in datgene waar Yamato goed in is: een superstrak potje trommelen met z’n tienen.

Eerder gepubliceerd op Cultuurpodium Online.