Projectmanagement ICT

Personeelsplanning

Roosters maken in de culturele sector

Personeelsplanning is niet uniek voor de culturele wereld. De KLM roostert piloten, de NS conducteurs, ziekenhuizen verplegend personeel en de beveiligingswereld bewakers. Die werken allemaal onregelmatig. Het unieke van de culturele sector is roosteren op grond van evenementen. Geen vaste dag-, avond- of weekenddiensten, maar een dienst voor decorbouw, geluid, publieksontvangst, rondleiding of kaartverkoop, met tijden en een bezetting bepaald door een voorstelling of evenement. 

Zelf doen

Rooster in Excel

Met pen en papier is een lijstje met wie vandaag werkt zo gemaakt. Wie handig is met Excel kan zelf een sjabloon maken waarin de geplande uren per medewerker per dag en per week worden opgeteld. Maar als je verlofsaldi wilt bijhouden, de overwerkregeling toepassen, het rooster en de gewerkte uren op naleving van cao en arbeidstijdenwet controleren en ook nog eens managementinformatie wilt genereren, komt het plafond van dergelijke oplossingen al snel in zicht.

Software voor personeelsplanning

Jammer genoeg zijn er niet zo veel programma’s die roosters kunnen maken op basis van evenementen. Zeker als je op cao-voorwaarden wilt controleren. En voor leveranciers van grote applicaties is de culturele sector een te kleine markt met te weinig geld om een programma op maat te maken. Maar er bestaan wel oplossingen. TOT kent ze en vertelt je er graag over.

Lees verder over de werking van een personeelsplanningsprogramma.