Technische productie

Compañía Belén Maya (Spanje)

Belén Maya is dochter van twee grote flamenco zigeunerartiesten: Mario Maya, danser en choreograaf en danseres Carmen Mora. Ze werd geboren in New York tijdens een tournee van haar ouders door Amerika en groeide op in Madrid. Ze begon op haar 18e aan haar dansopleiding in de Madrileense dansstudio’s van “Amor de Dios” bij Manolete, La Tati, Guïto, Carmen Cortés en vele anderen.
Ze is niet alleen opgeleid in flamencodans, maar ook in klassiek ballet. Ze trad toe tot de opleiding van het Spaanse Nationaal Ballet (“la Escuela del Ballet Nacional”). Na een jaar echter besloot ze te verhuizen naar Sevilla om zich volledig toe te leggen op flamenco. Ze leerde een soleá en een taranto en ging optreden in het Tablao "Los Gallos".
Ze trad vervolgens toe tot de company van haar vader, Mario Maya, en binnen drie jaar was ze van lid van het Corps de Ballet tot eerste danseres en repetitor gepromoveerd. Daarin trad ze op met Rafaela Carrasco en bijv, Israel Galván. Ondertussen deed ze dus ook ervaring op in de Sevillaanse tablaos “Los Gallos” en “El Patio”.
Na enige tijd verliet ze de company van haar vader en startte haar eigen gezelschap. In 1997 werd ze door haar latere levenspartner Mayte Martín uitgenodigd voor het Grec Festival in Barcelona. Deze ontmoeting leidde uiteindelijk tot de oprichting van een nieuwe company van haar met Mayte.
Ze zoekt steeds naar vernieuwing, waarbij haar achtergrond in klassiek maar vooral in modern steeds weer naar voren komen. Ze houdt erg van de zang van Mayte Martín en vindt Mayte’s zang perfect passen bij haar dans. Daarnaast vindt ze ook de stem en de zang van Estrella Morente geweldig; alleen ziet ze zichzelf daar nog niet op dansen. Ze is erg goed in dansen met bata de cóla; ze heeft er veel energie in gestopt om hiermee leren om te gaan. Samenwerking met andere danseressen is iets waar ze van kan genieten.

Producties
 
Seizoen 2014-2015
Foto Belen Maya - Los Invitados