Instagram – fotobewerking en sociaal medium
Instagram schoot in 2011 als een komeet naar de top van alle lijstjes met meest gebruikte apps. Een jaar later nam Facebook het over voor 1 miljard dollar. Er is een app voor iPhone en Android die op de telefoon of tablet van miljoenen mensen staat.
Neem een foto met je mobiel, open Instagram, maak een vierkante uitsnede en bewerk het resultaat met behulp van een serie filters. Oneffenheden worden weggepoetst, kleuren opgefrist of juist in pastel uitgevoerd. Voeg een randje toe, speel met contrast en scherpte. Je foto lijkt gemaakt in de seventies, in zwart-wit, als polaroid of met een technische camera. Van een simpel kopje koffie of, zoals in het voorbeeld hierboven, een bemoste aanlegsteiger, maak je in een handomdraai iets keks.
Delen
Tevreden? Eén klik verder heb je de foto gedeeld met je contacten, doorgeplaatst op Twitter en Facebook of gebruikt in een check-in op Foursquare. En dan maar afwachten hoeveel hartjes je krijgt … waarover later meer. De ‘flow’ van de app is zo logisch en simpel dat je zou willen dat alle app-ontwikkelaars een voorbeeld namen aan Instagram.
Vind ik leuk
Met Instagram toon je je netwerk hoe de wereld er door jouw ogen uitziet. En dan net een beetje mooier. Vind je dat nog meer mensen je foto’s moeten zien? Dan voeg je hashtags toe, woorden met een # ervoor. Mijn foto’s van Rusland bijvoorbeeld liet ik vergezeld gaan van #Russia. Zo konden ze gemakkelijk worden bekeken door anderen die ook in Rusland aan het fotograferen waren. En andersom – ik heb daardoor een aantal fantastische Russische fotografen ontdekt.
Hartjes
Ah, de hartjes. Natuurlijk. Bij elke Instagramfoto staat een hartje of een wolkje. Met het wolkje geef je commentaar, het hartje is de Like knop voor foto’s. Sommige foto’s krijgen honderden hartjes. Het lijkt erop dat er bots zijn die automatisch alle foto’s met een bepaalde hashtag liken. Dat is een beetje jammer. Want de fun van Instagram is delen met echte mensen. Elke foto is een plaatje uit iemands leven.